Zakres działalności
Laboratorium prowadzi działalność naukowo-badawczą oraz świadczy usługi w zakresie badania jakości produktów pszczelich dla podmiotów zewnętrznych (pszczelarzy, organizacji pszczelarskich, firm zajmujących się konfekcjonowaniem i dystrybucją miodu i innych produktów pszczelich, jednostek kontrolujących).
Działalność naukowo-badawcza obejmuje:
Działalność usługowa obejmuje:
- identyfikacja miodów odmianowych z określeniem pyłku przewodniego oraz określanie pełnego składu gatunkowego pyłku z potwierdzeniem pochodzenia geograficznego
- badania parametrów fizykochemicznych i wykrywanie zafałszowań miodu
- badanie właściwości antyoksydacyjnych i składu związków fenolowych w miodzie
- realizacja badań jakości handlowej miodu oraz identyfikacja miodów odmianowych w ramach interwencji w sektorze pszczelarskim zgodnie z Planem Strategicznym WPR na lata 2023-2027.
- składu i właściwości fizykochemicznych (temperatury topnienia, liczby kwasowej, zmydlania i jodowej)
- wykrywanie zafałszowań wosku z zastosowaniem nowoczesnych, innowacyjnych metod: chromatografii gazowej z detektorem spektrometrii mas (GC-MS) i spektroskopii w podczerwieni (FTIR-ATR)
- badanie właściwości antyoksydacyjnych i składu związków fenolowych w pyłku, pierzdze i propolisie
Gwarancją wysokiej jakości i wiarygodności wykonywanych w Laboratorium badań usługowych oraz prowadzenia działalności naukowo-badawczej na wysokim poziomie, w tym realizacji projektów badawczych jest wykwalifikowany i kompetentny personel, wysokiej klasy aparatura pomiarowa (HPLC-UV, HPLC-RI, HPLC-DAD, HPLC-RF, GC-MS, GC-ECD, GC-FID, FTIR-ATR), wdrożony system zarządzania zgodny z międzynarodową normą PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 oraz zwalidowane metody analityczne.
Stosowane przez Laboratorium metody analityczne badania jakości handlowej miodu są zgodne z aktualnie obowiązującym w kraju Rozporządzeniem MRiRW z dnia 14.01.2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz. U. Nr 17, poz. 94, ze zm.). Laboratorium działa w tym zakresie w obszarze regulowanym prawnie. Metody te są spójne z metodami obowiązującymi w UE i zalecane przez KKŻ FAO/WHO. Metody badania miodu na zgodność z ww. Rozporządzeniem są akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji (PCA). Akredytacja jest potwierdzeniem wysokiego poziomu i jakości świadczonych przez Laboratorium usług, którymi dorównuje tego rodzaju placówkom badawczym krajów UE. Działalność naszego Laboratorium oraz wdrożony system zarządzania zgodny z międzynarodową normą PN-EN ISO/IEC 17025:208-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” są corocznie poddawane ocenie przez Polskie Centrum Akredytacji. Potwierdzeniem kompetencji są także pozytywne wyniki w badaniach biegłości/porównaniach międzylaboratoryjnych organizowanych przez uprawnione laboratorium europejskie BlPEA z Francji, które nasze Laboratorium uzyskuje systematycznie od wielu lat.
Certyfikat akredytacji | ||
Zakres akredytacji | ||
Zlecenie - miód | doc | |
Zlecenie - inwerty | doc | |
Zlecenie - pyłek/pierzga | doc | |
Zlecenie - wosk | doc | |
Załącznik do procedury | ||
Kryteria przydatności próbek | ||
Cennik - Inwerty | 2025 |
|
Cennik - Miód | 2025 |
|
Cennik - Pyłek | 2025 |
|
Cennik - Wosk | 2025 |
|
Cennik - Refundacja | 2025 |
|
Ankieta | online | |
Ankieta - druk | doc | |
Rozpatrywanie skarg |
INSTYTUT OGRODNICTWA - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY ZAKŁAD PSZCZELNICTWA W PUŁAWACH Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich 24-100 Puławy, ul. Sosnowa 3 |
|
Dr hab. Teresa Szczęsna, prof. nadzw. IO Kierownik Laboratorium tel.: (+48) 81 887 95 14 kom.: (+48) 603 183 166 e-mail: teresa.szczesna@inhort.pl |
|
Mgr Katarzyna Kusyk Kierownik ds. Jakości Kierownik ds. Technicznych tel.: (+48) 886 21 64 kom.: (+48) 603 689 041 e-mail: katarzyna.kusyk@inhort.pl |