Normy i rozporządzenia
Polecamy zapoznanie się z następującymi dokumentami:
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz.U. Nr 17, poz. 94, ze zm.)
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. z dn. 24.10.2003 r., Nr 181, poz. 1773, ze zm.)
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 poz. 29, ze zm.)
- Codex standard for honey
- Council Directive 2001/110/EC
- Harmonised methods of the International Honey Commission
- PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”
- PN-R-78890, listopad 1996 „Wosk pszczeli”
- PN-R-78894, listopad 1996 „Węza”
- PN-R-78893, listopad 1996 „Obnóża pyłkowe”
- PN-R-78891, lipiec 1996 „Propolis”
- PN-R-77627, lipiec 1996 „Koncentrat propolisu”
- PN-R-78892, listopad 1996 „Świeże mleczko pszczele”
- PN-A-748558, luty 1998 „Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.”
Certyfikat akredytacji | ||
Zakres akredytacji | ||
Zlecenie - miód | doc | |
Zlecenie - inwerty | doc | |
Zlecenie - pyłek/pierzga | doc | |
Zlecenie - wosk | doc | |
Załącznik do procedury | ||
Kryteria przydatności próbek | ||
Cennik - Inwerty | 2024 |
|
Cennik - Miód | 2024 |
|
Cennik - Pyłek | 2024 |
|
Cennik - Wosk | 2024 |
|
Cennik - Refundacja | 2024 |
|
Ankieta | online | |
Ankieta - druk | doc | |
Rozpatrywanie skarg |
INSTYTUT OGRODNICTWA - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY ZAKŁAD PSZCZELNICTWA W PUŁAWACH Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich 24-100 Puławy, ul. Kazimierska 2A |
|
Dr hab. Teresa Szczęsna, prof. nadzw. IO Kierownik Laboratorium tel.: (+48) 81 887 95 14 kom.: (+48) 603 183 166 e-mail: teresa.szczesna@inhort.pl |
|
Mgr Katarzyna Kusyk Kierownik ds. Jakości Kierownik ds. Technicznych tel.: (+48) 886 21 64 kom.: (+48) 603 689 041 e-mail: katarzyna.kusyk@inhort.pl |