Normy i rozporządzenia
Polecamy zapoznanie się z następującymi dokumentami:
- Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz.U. Nr 17, poz. 94)
- Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 lipca 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie metod związanych z dokonywaniem oceny miodu (Dz.U. z 2015 r., poz. 1173)
- Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. z dn. 24.10.2003 r., Nr 181, poz. 1773)
- Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. z 2004 r. Nr 40 poz. 370)
- Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu z późniejszymi zmianami (Dz.U. z 2010 r. Nr 165 poz. 1120)
- PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”
- Codex standard for honey
- Council Directive 2001/110/EC
- Harmonised methods of the International Honey Commission
INSTYTUT OGRODNICTWA - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY ZAKŁAD PSZCZELNICTWA W PUŁAWACH Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich 24-100 Puławy, ul. Kazimierska 2A |
|
Dr hab. Teresa Szczęsna, prof. nadzw. IO Kierownik Laboratorium tel.: (+48) 81 887 95 14 kom.: (+48) 603 183 166 e-mail: teresa.szczesna@inhort.pl |
|
Mgr Katarzyna Kusyk Kierownik ds. Jakości Kierownik ds. Technicznych tel.: (+48) 886 21 64 kom.: (+48) 603 689 041 e-mail: katarzyna.kusyk@inhort.pl |